Mini džungľa v skle ║ Ako si vytvoriť vlastné rastlinné terárium


Koncept terárii mi prišiel zaujímavý už dlhú dobu. Ide vlastne o taký malý prírodný svet vo vnútri sklenenej nádoby. Sú dva základné druhy - uzavreté a otvorené terárium. Otvorené je ideálne pre sukulenty a všeobecne rastlinky, ktoré vlho až tak moc nemajú radi. Uzavreté je ideálne práve pre vlhomiľné rastlinky, nakoľko si vo vnútri nádoby vytvoria svoj vlastný ekosystém. Nie je teda potrebné ich tak často zalievať, práve naopak, treba si na to dávať pozor, aby nezhnili alebo sa nevytvárala pleseň. 

Keďže u mňa doma nie je zrovna vysoká vlhkosť, rozhodla som sa takéto terárium vyskúšať na begónii, ktorej sa doteraz veľmi dobre darilo v mini skleníku. Už jej však začínalo byť tesné a jej dvojča, ktoré je voľne v izbe vôbec neprosperovalo. Aby tam nebola osamelá vybrala som k nej ďalšie dve rastlinky, ktoré sú však drobné a nenápadné, skôr vytvoria ozdobu pod ňou a teda begónia bude kráľovná terária. Dôležité je pri výbere rastliniek nezabúdať na to, že musia mať rovnaké alebo veľmi podobné podmienky na vodu. 


Na terárium potrebujete: 
  • kamenný štrk 
  • piesok
  • aktívne uhlie
  • zeminu vhodnú pre vaše rastlinky
  • drevená kôra a drobné kamienky povrch
  • rastliny
  • sklenenú nádobu
  • prípadne ďalšie ozdoby (ja plánujem ešte pridať časom)

Rastliny do terária

Rastlinny môžete kombinovať rôznorodo. Ja som vyberala v podstate ešte bábätka, všetky sú však rýchlo rastúce, takže ak sa im bude dariť, očakávam že za chvíľku vytvoria ozajstnú džunglu. Toto je niečo čo by ste mali mať určite na pamäti - nedávajte rastlinky príliš natesno, aby mali miesto na rast. Najlepšie rastlinky do uzavretého terária sú napríklad paprade, mäsožravé rastliny, begónie. Do otvoreného môžete zase dať kaktusy, sukulenty, vzdušné rastliny či peperomie.


Ideálna nádoba

Nádobu vyberajte podľa toho, aké terárium chcete vytvoriť a aké máte možnosti čo sa týka jeho umiestnenia. Nemenné nie je to ani to, že musí byť sklenené, je to však asi najlepšia varianta. Podľa toho akú zvolíte nádobu sa menia aj požiadavky na svetlo. Otvorené terária môžu byť aj na priamom slnku (záleží už od rastlín), ale uzavreté majú najradšej nepriame. Môžete sa inšpirovať napríklad tu na pintereste.


Vrstvenie zeminy

Teraz vám porozprávam niečo o jednotlivých zložkách/vrstách zeminy, aby ste chápali prečo sú potrebné a nestačí len nasypať hlinu do sklenenej nádoby. Netreba zabúdať totiž na to, že takáto nádoba nemá prirodzený odtok a my predsa nechceme aby našim rastlinkám v teráriu začali hniť korene. Štrkové kamienky a piesok na spodku sa preto postarajú o to, aby nadbytočná voda neostávala v hline. Aktívne uhlie je v teráriu veľmi nevyhnutné, ale nepotrebujete ho veľa, stačí tenká vrstva. Postará sa o prečistenie vody a ochranu pred škodlivými baktériami. Hlinu si volíte podľa požiadaviek vašich rastliniek, rovnako ako keď ic sadíte do klasického kvetináča. Následne po ich zasadení vrch môžete prekryť a zároveň dozdobiť pomocou menších ozdobných kamienkov a drevenej kôry. Táto posledná vrstva tiež ochráni hlinu proti plesniam.


Postup:
  1. Na spodok nádoby dajte vrstvu štrkových kameňov.
  2. Následne nasypte piesok, ktorý by ich mal úplne prekryť a zároveň vyplniť diery medzi nimi. Dobre ho utlapkajte.
  3. Na piesok nasypte vrstvu aktívneho uhlia.
  4. Ďalej môžete už voľne umiestniť rastliny podľa vašich predstáv a miesta, kde nie sú vyplnte hlinou.
  5. Na vrch hliny umiestnite drobné ozdobné kamienky a drevenú kôru, prípadne ďalšie ozdôbky (často dávajú napríklad drobnú keramiku, pôsobí to potom ako vília zahrádka alebo malý svet).
  6. Mierne polejte a ak máte uzatváraciu nádobu uzavrite.

Starostlivosť o terárium

Keď už máte svoje terárium hotové, určite vás zaujíma (rovnako ako mňa) ako sa oň starať a čo všetko vyžaduje. Terárium potrebujte polievať veľmi zriedka, záleží od jeho veľkosti a umiestnenia. Zo začiatku je potrebné ho sledovať a keď bude vrchná vrstva hliny preschnutá, zase ho polejte. Časom si určite nájdete svoj časový režim. Uzavreté terária raz za čas na chvíľku otvorte, odporúča sa aspoň 1-2 krát do mesiaca. Ak si zvolíte rastlinky, ktoré rýchlo rastú, budete ich musieť pravidelne aj zastrihávať. Alebo im môžete nechať voľný priebeh, to je už na vás. Všetky odumreté lístky radšej vyberte, aby vám tam nezačali hniť. Možno vám tam časom narastú aj malé huby, tie by mali byť neškodné. Veľa ľudí do terárii umiestňuje aj mach, ktorý by mal tiež pomôcť ochrániť vrchnú vrstvu. Ja som do svojho pridala drobné kúsky, čo sme mali na dvore, tak som zvedavá či sa rozrastú.


Dúfam, že sa vám takýto drobný návod na vlastné terárium páčil. Sama ho robím prvý krát, takže určite na veľa vecí ešte prídem. Ak sa vám koncept terária páči, ale nie ste si istý, či dokážete zvoliť vhodné prvky, dajú sa kúpiť už vytvorené alebo taká plantizia ponúka aj set na výrobu terária, ktoré si už potom vy poskladáte dokopy podľa vašich predstáv. Rastlinné terárium tak môže byť ideálna voľba pre tých, ktorí zabúdajú polievať svoje rastlinky, keďže tieto sa už čiasto o seba postarajú a potrebujú polievať výrazne menej. Takisto podľa mňa vytvárajú krásny doplnok do interiéru. Môžete ich urobiť v rôznych veľkostiach, tvaroch, z rôznymi rastlinami a urobia aj skvelý darček pre iného milovníka rastlieniek.

Čo poviete na moje terárium? Uvažovali ste niekedy nad vlastný alebo ho už máte? :)

Zverejnenie komentára

Všetky komentáre si veľmi cením ♥

Instagram

Čaro kníh. Theme by STS.