Tieto 4 rastlinky tak ľahko nezabijete ║ Tipy na izbové rastliny pre začiatočníkov

Nie, toto nie je výzva aby ste rastlinky, ktoré tu uvediem skúsili zabiť. Tento článok je práveže pre tých, ktorí by chceli aby im nejaká tá rastlinka konečne prežila. Všetci to poznáme. Kúpite si rastlinku, ste nadšení, staráte sa o ňu s láskou a potom sa niečo stane... a umrie. Či už to je tým, že ste ich preliali alebo na ne naopak zabudli, keď vám rastlinka umrie, bolí to.

Z mne neznámeho dôvodu sa odjakživa spojenie nenáročná izbová rastlina spája s kaktusmi. Je pravda, že nepotrebujú veľa vody, zvyčajne im nevadí keď na ne zabudnete a tak rýchlo vás neprerastú. Avšak nemyslím si, že práve toto sú atribúty nenáročnosti. Práve vďaka kaktusom som dlho mala pocit, že sa viem starať o kvietky, pretože mi často umierali. Oni vám totiž nepovedia, že sú smädné alebo preliate. Iba proste umrú. 

Preto ja od nenáročnej rastlinky požadujem aby vedela naznačiť, že jej  niečo nevyhovuje a dala vám šancu na nápravu. V tomto článku sa s vami podelím o tie, ktoré sa mne zavďačili a nemusela som si s nimi lámať hlavu, či každý deň kontrolovať v akom sú stave. Samozrejme to, že je rastlinka nenáročná pre mňa nie je univerzálne pre všetkých. Vždy treba zvážiť vaše podmienky. Máte tmavšie či svetlejšie podmienky? Je u vás viac sucho alebo vlhko? Moja izba je juhozápadná, ale svetlú mám v podstate len časť. Preto sa v mojej zbierke nachádzajú a svetlomilné aj tieňomilné rastlinky.


svokrine jazyk (sanseviera)

Začínam klasikou. Aj keď niektorí túto rastlinku označujú ako komunistickú, je to veľmi vďačný kúsok. Okrem tých klasický (ako moja veľká) je na výber z mnohých ďalších druhov, pri niektorých by ste ani nepovedali, že sú to svokrine jazyky. Moja malá je podľa mňa veľmi rozkošná. Bývajú nízke aj vysoké, takže si ich viete zapasovať do svojich podmienok. 

Svetlo: Moja veľká klasika je vďačná za polotienisté miesto, kde jej slniečko dočiahne iba ku koncu dňa a veľmi jemne. Menšiu mám na nočnom stolíku, kde sú svetelné podmienky veľmi podobné. Tieto rastlinky ozaj veľa svetla nepotrebujú, ale neuškodí im ani svetlejšie miesto. Sú ozaj univerzálne. 
Voda: Svokrine jazyky patria medzi rastlinky, ktoré môžete zabudnúť poliať a vôbec im do vadiť nebude. Ja ich polievam raz za dva týždne. Vodu si skladujú vo svojich listoch, takže skôr pozor na preliatie. Ak budú mať málo vodu mierne sa skrútia.


dracéna (draceana)

O dracéne som nikdy veľa nepočula. A pritom je to taký zlatý palmičkový kvietok. Nájdete rôzne druhy s tenkými lístkami a s hrubšími, mne sa však najviac páčila práve táto z ikei. Zatiaľ môžem povedať, že sa aj ja páčim jej, keďže mi púšťa nové lístky. Dá sa zohnať aj s pásikavými listami v rôznych farebných verziách.

Svetlo: Dracéna má rada svetlé až polotienisté miesta, ja ju mám práve na polotienistom. Pozor najmä na priame slnko, môže jej spáliť lístky. Najhoršie je priame tesne popoludní. Na moju slnko dočiahne až neskoro večer, nakoľko ju mám ďalej od okna.
Voda: Zalievajte primerane, keď jej preschne vrchná vrstva. Ak bude mať málo vody oschnú jej konce listov a keď ju budete prelievať urobia sa jej fľaky na listoch.


fikus malolistý (ficus benjamina)

Pamätám si ako som čítala, že táto rastlinka nie je zrovna najjednoduchšia, asi tri dni potom ako som si ju kúpila. Vtedy to bol v podstate len malý konárik a ja som ostala vydesená. že mi čoskoro umrie. Stal sa pravý opak a dlho bola toto tá najvďačnejšia rastlinka v mojej zbierke. Ak sa radi vytešujete z nového rastu, táto je pre vás. Rada tlačí nové lístky a rozkonáruje sa, časom si ju môžete začať ostrihávať ako malý bonsajový stromček. Inak vie narásť aj poriadne veľká.

Svetlo: Ficus má rad svetlo. Doma máme dva a oba sú hneď pri okne. Pozor však treba dať na prievan, preto som ja môj presunula z parapetu. Môže sa mu to nepáčiť a striasť lístky. Ževraj to však neznamená koniec a on sa znovu pozviecha. Našťastie som to ešte neoverila.
Voda: Rovnako ako dracénu, polievam ficus primerane. Približne raz za týždeň. Ja sa však príliš nedržím tradície "raz za týdež", ale snažím sa sledovať potreby kvietku. Napríklad v malých kvetináčoch vám vždy uschnú rýchlejšie.


pothos (epipremnum)

Ďalší z kvietkov pre tých, ktorí majú radi nový rast. Ja mám dva druhy Aurem a Marble Queen. Moje sú ešte pomerne malé, ale rýchlo rastu a časom sa budú buď ťahať po závesnom kvetináči alebo budú padať dole. Ešte som sa úplne nerozhodla. Pothos patrí tiež medzi najľahšie množiteľné rastliny, takže sa časom môžete podeliť s kamarátmi.

Svetlo: Odkedy som ich zavesila a majú tak dostatok svetla od okna, ale nie príliš veľa priameho, nové lístky sa im nádherne vyfarbujú. Ak by mali málo svetla, ich lístky by stratili variácie a časom by mohli byť čisto zelené.
Voda: Pri pothose treba dávať pozor na preliatie. Ja sa riadim pravidlom - polievam až keď uschne. Radšej ho nechajte poriadne preschnúť, ako by mal byť príliš mokrý. Určite ho nenechávajte stáť vo vode (to samozrejme platí pre všetky rastlinky).

Toto boli moje rastlinkové tipy pre začiatočníkov. Snažila som sa vám k nim zhrnúť moje základné znalosti a skúsenosti, odporúčam vám však vždy si o nich prečítať niečo viac. Určite sa nespoliehajte len na to, čo je kvetináči. Tieto rastliny by vám však nemali robiť vrásky na čele, ale naopak spríjemniť domov.

Zlaté rady na záver. Aby ste náhodou rastlinky nepreliali, a nemáte rastlinku náročnú na vodu, sledujte ich a polievajte až keď im uschne vrchná vrstva hliny (približne horný jeden centimeter). Mne sa tento tip veľmi osvedčil. Pri výbere miesta majte zase na pamäti, že čím svetlejšie lístky tak tým viacej svetla potrebujú aby také ostali. Práve preto je napríklad môj pothos Marble Queen bližšie k oknu. Krajšie sa tak vyfarbuje a nové lístky sú rozmanitejšie.

5 komentárov

  1. Veľmi pekný článok! Ja osobne vždy nejakým spôsobom vyhubím všetky svoje rastlinky, čiže som rada, že som si vďaka tebe znova pripomenula, aké sú tie správne i pre moje ruky :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež by som ešte pred rokom o sebe povedala to isté, ono si treba aj ti rastlinky vyberať nielen podľa toho, že sú pekne :D Držím palce aby si ďalšie nevyhubila ♥

      Odstrániť
  2. Krásne rastlinky <3 Ja som tiež vždy za nenáročné považovala kaktusy, a zároveň sa mi kedysi aj veľmi páčili, a až donedávna som s nimi ani problémy nemala. No minulý rok som dostala od kamarátky opunciu a tá začala po pár mesiacoch mať také škvrny ako keby drevnatela (neviem, či je to správny výraz :D) a neskôr som si to isté všimla aj na svojom najstaršom asi osemročnom kaktuse. Tak dúfam, že je to len starobou a nehnijú, ako som sa najprv zľakla :D Každopádne, v poslednej dobe kaktusy už moc nepreferujem, hlavne po zážitku s ich presádzaním :D
    Z rastliniek, o ktorých píšeš v článku mám doma len svokrine jazyky, a tie sú na mňa asi až moc nenáročné, v poslednej dobe totiž svoje rastlinky rada hýčkam a starám sa o ne (ale s mierou :D). Možno ten fikus by bol pre mňa :D Pothos si tiež plánujem už dlhší čas zaobstarať, ale zatiaľ som si nevybrala konkrétny druh. Akosi sa mi všetky páčia :D V nenáročnosti mne zas vyhovuje monstera deliciosa a maranta, tie si akosi samé rastú ani neviem ako a to ich len pravidelne polievam a občas pohnojím.
    Super článok a držím palce v pestovaní :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, kaktusy a ich presádzanie :D Pothos je na hýčkanie super, môžeš si ho stále rozmnožovať. Teda aspoň mňa osobne strašne baví si rozmnožovať rastlinky a vytvárať akoby nové. Monstera je aj u mňa bezproblémová, ale kamarátke spôsobila viacero nových vrások. A pri marante som v nemom šoku, to vedia byť paničky.
      Ďakujem veľmi pekne, aj ja držím palce ♥

      Odstrániť
  3. Děkuji za takovýto článek! Miluji rostlinky, ale přiznám se, že můj domov zatím obklopují jen fialky a rýmovník. Ale chci si rozšířit svou floru :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Všetky komentáre si veľmi cením ♥

Instagram

Čaro kníh. Theme by STS.