7+ tipov na čítanie pre milovníkov mytológie vo všetkých vekových kategóriach

Ako malá som vyrastala s knižkou "Staré grécke báje a povesti", ktorú som poznala naspamäť. Myslím, že za svoju lásku k mytológii môžem vďačiť práve tejto knihe a neúnavnej trpezlivosti mojej maminy, keď mi ich pravidelne večer čítala. Všetky tie úžasné činy, podlé triky či kruté pomsty bájnych bohov a hrdinov ma uchvacovali. Ak tiež patríte k milovníkom mytologických príbehov, verím, že si v tomto článku nájdete pár tipov na knihy, ktoré by sa vám mohli zapáčiť.

PRE DOSPELÝCH
   

Madeline Miller - Kirké (+ Spev o Achillovi 19.9.2019)
Kirké rozpráva bájny príbeh o známej gréckej čarodejnici Kirké, ktorá bola dcérou boha slnka Hélia a žila vo vyhnanstve na ostrove Aiaia. Okrem zaujímavostí jej života je príbeh poprepletaný z rôznymi bájnymi udalosťami a postavami, ktoré prebiehali súbežne. Autorka vychádzala z viacerých zdrojov, ktoré poprepájala a vytvorila tak komplexný a hodnoverný príbeh zasadený do srdca gréckej mytológie. Od tej istej autorky u nás vyjde v septembri kniha Spev o Achillovi.

Kirké na Goodreads: 4.31
Spev o Achillovi na Goodreads: 4.32

Neil Gaiman - Severská mytológia, Americkí bohovia
Severská mytológia je súhrn známych príbehov a mýtov zo severskej mytológie. Spoznáte tak bližšie známych bohov ako najvyššieho Ódina, silného Tóra či prešibaného Lokiho, ale aj bohov, ktorí nie sú až tak známi. Gaiman má jedinečný rozprávačský štýl, ktorý vás prenesie do dôb dávno minulých, na miesta, kde sa odohrávali boje a vznikali nové svety. Autor tiež napísal známu knihu Americkí bohovia, na ktorú sa ja ešte len chystám. Rozpráva komplexný príbeh odohrávajúci sa v súčasnosti o rôznych bohoch, ktorých sila slabne, lebo ľudia uctievajú materiálne veci.

Severská mytológia na Goodreads: 4.10
Americkí bohovia na Goodreads: 4.11 

Margaret Atwood - Penelopiáda
Penelopiáda rozpráva známy mýtus o manželke Odyssea Penelope, ktorá na neho čakala celých dvadsať rokov. Ide v podstate o prerozprávanie Hómerovej Odysei z pohľadu ženy. Knižku som osobne ešte nečítala (patrí do môjho zoznamu želaných), ale knihy od Atwoodovej sú známe silnými ženskými postavami a originálnym spracovaním. Bohužiaľ je slovenská verzia už vypredaná, avšak kniha je sa dá zakúpiť v češtine.

Penelopiáda na Goodreads: 3.69

PRE MLÁDEŽ
   

Rick Riordan - Percy Jackson, Apolónov pád, Magnus Chase
Rick Riordan je svojimi mytologickými sériami pre young-adult čitateľov veľmi známi, avšak verím, že sa stále nájdu ľudia, ktorí jeho knihy nečítali. Séria Percy Jackson je inšpirovaná gréckou mytológiou a rozpráva príbeh o synovi boha Poseidona a ľudskej ženy. Gréckou mytológiou je tiež inšpirovaná séria, ktorá rozpráva príbeh o bohovi Apolónovi, ktorí bol za trest zmenení na 16-ročného smrteľníka. Naopak Maegnus Chase je inšpirovaný severskou mytológiou a sústredí sa na boj Magnusa s bohmi z Asgardu. Aj ďalšie knihy od autora sú inšpirované mytológiou.

Percy Jackson na Goodreads: 4.35 (priemer za sériu)
Apolónov pád na Goodreads: 4.33 (priemer za sériu)
Magnus Chase na Goodreads: 4.33 (priemer za sériu)

Rosamund Hodge - Krutá krása
Krutá krása je viac známa vďaka tomu, že má byť retellingom Krásky a zvieraťa. Avšak je inšpirovaná viacerými mytológiami, prevažne tou gréckou. Základ knihy je tak položený na mytologických príbehoch a zároveň ma nádych rozprávky. Ide o príjemnú oddychovku pre young-adult čitateľov.

Krutá krása na Goodreads: 3.72

Michael Scott - Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela
Séria Tajomstvá nesmrteľného Nicholasa Flamela je určená skôr pre mladších čitateľov. Vyskytuje sa v nej viacero mytologických príbehov a príšer. Ešte som ju osobne nečítala, ale skvelú recenziu a zhrnutie deja na prvú knihu Alchymista nájdete u Lili.

Alchymista na Goodreads: 3.85

PRE DETI
 

Thiago de Moraes - Atlas mýtov
Atlas mýtov je nádherne ilustrovaná kniha zaoberajúca sa dvanástimi mytológiami z celého sveta. Nájdete tam známe mytológie ako severskú, slovanskú či grécku, ale aj tie o ktorých viete možno o niečo menej. Každá mytológia je pekne predstavená, ukazuje mytologický svet, najznámejších bohov, hrdinov a príšery, a taktiež niektoré známe príbehy. Aj keď je to kniha určená primárne pre deti, ak milujete mytológiu toto musíte mať doma, nehladiac na váš vek.

Atlas mýtov na Goodreads: 4.49

Neil Gaiman - Odd a mraziví obři
Ďalšia mytologická kniha z pera úžasného Neila Gaimana, tentokrát určená pre deti. Rozpráva dobrodružstvá Odda, ktorý spolu s Ódinom, Tórom a Lokim zachraňuje Asgard od mrazivých obrov. Okrem krásneho príbehu plného severskej mytológie obsahuje tiež nádherné ilustrácie od Chrisa Riddella, vďaka čomu je kniha naozaj klenot v knižnici.

Odd a mraziví obři na Goodreads: 3.97
Máte aj vy nejaký tip na knihu pre milovníkov mytológie? Podeľte sa oň v komentároch. :)

9 komentárov

  1. Americkí bohovia je skvelá kniha. Aj keď veľa ľudí sa sťažovalo, ale ja som si ju vychutnala do poslednej strany. Som veľmi zvedavá na Kirké, keďže to vyzerá na iný spôsob spracovania ako som zvyknutá a neviem sa dočkať kedy mi príde z BD.
    Mne osobne sa veľmi páči Věk X od Richelle Mead. Žiaľ, nedokončená séria, ale tak hádam raz sa dočkám epického finále, keďže to je jediné, čo sa mi od autorky páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Absolútne zbožňujem mytológiu a rada ju vyhľadávam aj v knihách. Vďaka tomuto článku som si zase trochu rozšírila obzory a veľmi ma zaujala práve Penelopiáda.
    Na oplátku by som ti tiež mohla niečo odporučiť. :D Ak máš rada slovanskú mytológiu, skús buď The Bear and the Nightingale (Medvěd a slavík) od Katherine Arden alebo aj YA novinku Wicked Saints. Ak ťa baví viac severská mytológia, super je prerozprávanie mýtov The Gospel of Loki od Joanne Harris alebo trošku desivý príbeh The Twisted Tree od Rachel Burge. A ak máš rada niečo exotickejšie, môžeš vyskúšať The City of Brass od S. A. Chakraborty. A potom ešte asi tak milión kníh, ku ktorým sa aj ja plánujem raz dostať. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělý článek a knížky! ♥
    Já miluji historii jako takovou, ale nejvíc řeckou nebo římskou mytologii! Dostala jsem se k ní stejně jako ty, díky Starým řeckým bájím a pověstmi, až jsem se mi nějakým zázrakem do rukou dostaly knihy Ricka Riordana, na které já nedám dopustit! ♥
    Četla jsem celou sérii Percyho i Bohy Olympu, a hodlám pokračovat v těch jeho dalších sériích, jen netuším, kdy to bude. Ale jedno vím, Percymu ani Bohům se to nevyrovná :D
    Co se týká dalších knih, tak jsem četla ještě Krutou krásu, a na rozdíl od dalších, co knihu četli, já z ní byla nadšená! Ano, je pravda, co říkáš, že je to hlavně prezentováno jako retelling na Krásku a zvíře, ale je to mixnuté s řeckou mytologií a mě se to sakra líbilo! :D
    Teď nedávno - vlastně v sobotu na SK - jsem si od jedné holčiny pořídila knihu, která je retelling na příběh Persefony a Háda a já se na to nesmírně těším! Je to jedna z mých nejoblíbenějších pověstí z řecké mytologie!
    Co se týká té severské mytologie, tak já miluji Lokiho, hlavně díly Marvelu, jak jinak, ale určitě jsem zvědavá na knihu od Neila Gaimana nebo Magnuse Chase od Ricka Riordana! :D
    A určitě se mrknu na tu Kirke! Vzpomínám si na ni z Percyho, ale nevěděla jsem, že o ni existuje i nějaká kniha, takže děkuji za informaci! Můj tbr list se rozroste o další knihu! :D ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kirke ma čaká doma, to je akási moja obmena za skúškové - už veľmi dlho som ju chcela čítať, o to viac sa teším že ju vydal Tatran.
    Severská mytologia ma tiež veľmi dlho už láka, tak snáď sa k nej dostanem. Celkovo ma tieto mytologické príbehy veľmi lákajú len nie a nie sa k nim dostať :/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělý a originální článek, Adi <3 Jako malá jsem také milovala Staré řecké báje a pověsti a dodnes mám ráda řeckou mytologii. Z uvedených knih jsem doposud žádnou nečetla - jsem hrozná ostuda :-( Ale doma mám knihy od Neila Gaimana a už dlouho se na ni chystám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já bohužel na tento druh příběhů moc nejsem, ačkoli mě sem tam něco zaujme. Kdyby se mi nějaká tato kniha dostala do rukou, tak bych si ji asi přečetla 😊

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásný! Já už dlouho pokukuji po Severské mytologii a Penelopiáda. Persy Jackson je srdcovka, díky tobě jsem dostala chuť si podívat na film. ODD Mrazivý obři je strašně pěkná kniha ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Neila Gaimana mi doporučilo už celkem dost lidí - a skutečně ho plánuji přečíst, i když vážně nevím, kdy se k tomu dostanu. :) Percyho Jacksona jsem četla, tedy jen první díl. Dál jsem to bohužel nějak nezvládla, vůbec se mi do toho nešlo začíst. Což je škoda, protože spousta lidí tu sérii miluje a vyzdvihuje, kudy chodí. Ale Alchymistu má v knihovničce přítel, takže toho mám v plánu určitě. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Veľmi dobre spracovaný článok! Ja som z tvojho listu čítala len Krutú krásu a tá bola dosť priemerná, ale už si brúsim zuby na Percyho Jacksona, Amerických bohov, Magnusa a Kirké.

    OdpovedaťOdstrániť

Všetky komentáre si veľmi cením ♥

Instagram

Čaro kníh. Theme by STS.